26. januar 2017

"Frankenstein" af Mary Shelley

"Frankenstein" af Mary Shelley. Ugivet af Penguin Books i 1985 (orig. udgivet i 1818). 5/5 stjerner.

Frankenstein er en gotisk fortælling om Victor Frankenstein og hans monster. Frankenstein skaber en monster, da han forsøger at skabe liv. Da det lykkedes viger han tilbage i afsky. Forpint af isolation ensomhed bliver skabningen ond og kræver hævn over sin skaber. Historien om Frankenstein viser faren ved videnskab, da han ikke ved, hvad han har skabt.

"Nothing is so painful to the human mind as a great and sudden change."

De fleste kender historien om Frankenstein, og jeg har endelig fået læst romanen bag. Jeg blev utroligt fascineret af historien, da jeg læste den. Mange interessante spørgsmål dukker op undervejs, som man kan diskuterer, og som man nok aldrig rigtigt vil finde svar på. Monsteret skabes ikke i et laboratorium, men derimod i samfundets afvisning og ondskab overfor ham.

"If I cannot inspire love, I will cause fear!"

Ved at læse denne klassiker, er jeg blevet klogere på den originale historie bag historien om Frankenstein og han monster. Jeg er nu i stand til at kunne skelne mellem rigtige og forkerte informationer, der ses i andre fortolkninger af denne roman. Man finder hurtigt ud af, at der er mere bag karaktererne, end man lige tror. Dette er en komplekst værk med et tragisk element.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar