1. juli 2016

"Me Before You" af Jojo Moyes


"Me Before You" af Jojo Moyes, udgivet af Penguin Books i 2013 (orig. udgivet i 2012). 5/5 stjerner.

Efter Louisa Clark mister sit job, får hun et nyt, hvor hun skal tage sig af en mand, der er kvadriplegiker. Will Traynor sidder i kørestol efter en motorcykelulykke, og har mistet lysten til at leve. Lou dukker pludselig op i hans liv i et virvar af farver og prøver desperat at ændre hans syn på livet.

"You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible."

Louisa Clark er en farverig og glad person, der aldrig har være langt fra sin hjemstavn. Will Traynor  levede et oplevelsesrigt liv i London, der medførte penge og rejser. Men Will er nu dømt til et liv i kørestol, og har mistet lysten til at leve. Me Before You er en fortælling, hvor modsætninger mødes. Jeg blev hurtigt grebet af historien og forholdet mellem Lou og Will. Lou prøver at ændre Wills syn på livet og udvide hans horisont, men samtidig ændres hendes hendes eget syn på tilværelsen gennem det bånd, som de knytter til hinanden. Som deres venskab blomstrer, åbnes deres øjne for nye muligheder.

"Some mistakes... Just have greater consequences than others. But you don't have to let the result of one mistake be the thing that defines you. You, Clark, have the choice not to let that happen."

Me Before You er ikke den typiske romantiske fortælling, som jeg havde troet, at den ville være. Det romantiske aspekt i historien udvikles først mod slutningen af bogen. Den romantiske fortælling, som jeg forstillede mig, blev hurtigt til en fortælling om venskab og om fælles udvikling.
Jeg vidste godt, at denne bog var sørgelig, men det ændrede ikke på, hvad den fik mig til at føle. Sproget er ikke kompliceret, og siderne vender sig selv. Der tages nogle alvorlige emner op, og den fik mig til at tænke over mit eget liv. Hvad jeg har oplevet i mit liv, og hvad jeg ønsker at opleve i fremtiden. Jeg vidste ikke hvornår og i hvilket omfang mit hjerte ville blive påvirket af Moyes' ord. Det endte med at tårerne løb ned ad kinderne og dryppende videre ned på siderne og de sætninger, der ramte mit hjerte så dybt.

Push yourself. Don't settle. Just live well. Just LIVE."

Me Before You overraskede mig. Det er en utroligt sød historie om venskab og udvikling, og jeg kunne ikke andet end at elske karaktererne og deres historie. Da jeg først begyndte at læse bogen, havde jeg ikke forudset, at den ville finde vejen til den plads i mit hjerte, som den nu har blandt mine mange yndlingsbøger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar