27. juni 2016

"A Game of Thrones" (A Song of Ice and Fire #1) af George R.R. Martin

"A Game of Thrones" af George R.R. Martin, udgivet af Harper Voyager i 2011 (orig. udgivet i 1996). 5/5 stjerner.

"A Game of Thrones" er en fortælling, der udspiller sig i et fantasy-univers, hvor drager er uddøde og magi er forsvundet. Kong Robert Baratheon udnævner sin ven Eddard Stark til sin højre hånd. Således splittes familien Stark. Myter, guder, forræderi og manipulation ses i fortællingen, hvor der kæmpes om retfærdighed og magt. En kamp om tronen.

"When you play a game of thrones you win or you die."

Jeg havde ikke travlt med at komme igang med denne bog. Jeg har stædigt holdt mig fra tv-serien, da jeg vidste, at jeg ikke ville læse bøgerne, hvis jeg ikke gjorde det først. Det var meget tilfældig, at jeg en dag befandt mig i boghandlen med halv pris på en valgfri bog. Jeg gik derfor længe og overveje, hvilken bog det mon skulle være. Jeg endte med gentagende gange at stå foran "A Game of Thrones", og jeg endte selvfølgelig med at købe den.

"Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you."

Martin har skabt et nyt og fantastiks fiktivt univers, med sin egen historie og mytologi. Fortællingen breder sig ud til alskillige øer og kanter. Det iskolde nord, det korrupte liv ved hoffet og det mere primitive og fremmede liv på den anden side af havet. Det er karaktererne og deres personligheder, kulturer og værdier, der skaber historien og dens udvikling. Det skiftende perspektiv, ved hvert kapitel, giver en dybere forståelse for karaktererne i de forskellige dele af denne verden og motiverne for dere handlinger. De forskellige plotlinjer kan dog til tider skabe frustration, når spændingen afbrydes af et nyt kapitel, og dermed en ny fortæller.

"... a mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge."

Jeg var helt vild med det varierende persongalleri, med de mange komplekse personligheder. Jeg blev hurtigt meget glad for Aryas karakter, og hvordan hun ikke interesserer sig for hoffet og at opføre sig som en fin dame. Hun afviger derfor meget fra sin søster Sansa, der irriterede mig med sin naivitet og drømme. Jeg var også meget interesseret i Deanarys' historie og hendes tilvending til en ny kultur og udvikling som fortællingen skred frem. Denne bog har med sin velopbyggede fantasy-verden og mange komplekse karakterer derfor fået tildelt en plads bland mine yndlingsbøger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar