8. marts 2016

"The Night Circus" af Erin Morgenstern


"The Night Circus" af Erin Morgenstern, udgivet af Vintage i 2012 (orig. udgivet i 2011). 5/5 stjerner.

Cirkuset ankommer uden advarsel. Det er der simpelthen, når det ikke var der i går. Marco og Celia er blevet oplært fra de var børn til at kontrollere og bruge deres magi til at vind et mystisk spil, hvor et cirkus er arenaen, med verden som tilskuere.
"Le Cirque des Rêves" har kun åbent om natten, og den fantastiske verden udfolder sig i labyrinten af sort- og hvidstribede telte, der bare venter på at blive udforsket.

"The air itself is magical. Crisp and sweet in her lungs as she breathes, sending a shiver down to her toes that is caused by more than the forewarned drop in temperature."

Jeg havde brug for en pause fra de tunge siders læsestof til studiet. Det er noget tid siden, at jeg har læst noget indenfor fantasy-genren, så jeg satte min lid til, at den kunne genskabe min læselyst. "The Night Circus" skuffede mig ikke. Jeg var grebet fra første sætning, og havde svært ved at lægge den fra mig igen. "The Night Circus" har fået en plads blandt mine favoritter.

"They stand intwined but not touching, their heads tilted toward each other. Lips frozen in the moment before (or after) the kiss. Though you watch them for some time they do not move. No stirring of fingertips or eyelashes. No indication that they are even breathing."

Plottet var godt, men det var ikke alene det, der gjorde bogen god, men derimod sproget og mystikken. Erin Morgenstern skriver smukt. Sproget er både beskrivende og poetisk, og bogen består hovedsageligt at stemningsbilleder og sanseindtryk, der bringes til virkelighed med magien i sproget. Mystikken kommer til udtryk i, hvordan selv karaktererne ikke helt ved hvad der foregår. De løse tråde som opstår, afsløres gradvist for læseren samtidig med karaktererne.

Kærligheden i "The Night Circus" er set før. Den var sukkersød, eventyrlig, og uundgåelig. Men det der gør denne fortælling fantastisk, er hvordan Celia og Marco bruger deres magi som udtryksform for deres følelser. Cirkuset bliver på denne måde arena for både spillet og deres kærlighed.

"You are no longer quite certain which side of the fence is the dream."

Forfrosne blomsterblade, nøgne træer med is og ild, overdådige kjoler og smukke ord fylder siderne med en fantastisk verden, der kun findes i drømme. Jeg forsvandt ind i en anden verden med Erin Morgensterns tryllebindende ord. "Le Cirque des Rêves" passer så utroligt godt til cirkuset, da "The Night Circus" i sig selv er en drøm.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar